Huismus

Een belangrijke vogelsoort in Nederland wiens nest wettelijk jaarrond beschermd is, is de huismus. Deze vogelsoort maakt jaarrond gebruik van zijn nest en is hier erg gehecht aan. De vogels blijven meestal binnen honderden meters gedurende hun hele leven en ook hun jongen maken na het uitvliegen een nestje binnen een straal van 1,5 tot 5 kilometer van het ouderlijk nest.

Reden van bescherming

Hoewel deze kleine zangvogel ooit zeer algemeen en een vertrouwde verschijning in onze tuinen en steden was, zijn de aantallen de afgelopen decennia sterk afgenomen door verlies van nestplaatsen en een afname van voedselbronnen. Dit verlies wordt veroorzaakt door de verstedelijking en renovaties van gebouwen die hun broedplaatsen vernietigen, en dat terwijl deze soort iconisch is voor biodiversiteit in het stedelijke landschap. Ook voor de huismus is de wettelijke bescherming bedoeld om hun leefomgeving veilig te stellen en verdere achteruitgang van de populatie te voorkomen.

Onderzoeksmethodiek

Onderzoek naar huismussen vereist weinig materiaal en is vrij eenvoudig in de uitvoering. Tijdens het onderzoek wordt met behulp van een verrekijker gezocht naar nestlocaties van huismussen. In- en uitvliegende vogels vanonder dakpannen of zonnepanelen zijn hierbij een directe bevestiging van een aanwezig nest. Onderzoek naar huismussen wordt doorgaans in de ochtend uitgevoerd, maar kan ook de hele dag worden uitgevoerd. Voor onderzoek in de ochtend moeten 2 veldbezoeken van 2 uur uitgevoerd worden. Deze vinden plaats van 1 tot 3 uur na zonsopkomst, want in die periode zijn huismussen het meest actief rond het nest.

Onderzoek en periode

1 april t/m 15 mei