In een recente publicatie op Binnenlands Bestuur legt onze algemeen directeur uit waarom gemeentes vertraging oplopen met het opstellen van soortenmanagementplannen in Nederland. Hier geven we een korte samenvatting en gaan we in op het artikel.
De uitvoering van nationale isolatieplannen in Nederland loopt tegen onverwachte obstakels aan door de aanwezigheid van beschermde vleermuizen in veel gebouwen. De vleermuizen, die vaak schuilen in spouwmuren en daken, kunnen niet zomaar verplaatst worden zonder ecologische toetsing. Deze toetsing en het opstellen van soortenmanagementplannen (SMP’s) zijn wettelijk vereist en moeten worden uitgevoerd door ecologen. Echter, het tekort aan gekwalificeerde ecologen leidt tot grote vertragingen, met zowel hogere kosten als onvoltooide verduurzamingsprojecten tot gevolg.
Woningcorporaties en gemeenten ervaren de druk, aangezien zij haast hebben om aan verduurzamingsdoelen te voldoen. Ook staan zij onder druk vanwege de hoge energiekosten die huiseigenaren zonder goede isolatie moeten betalen. Voor hen is een snelle voortgang in deze isolatieprojecten cruciaal, maar door het ecologentekort blijft het werk soms maanden liggen. Dit vertraagt niet alleen de verduurzaming van de woningvoorraad, maar zorgt ook voor toenemende frustratie bij woningcorporaties en bewoners.
Bovendien werkt het tekort aan ecologen kostenverhogend. Met een beperkte pool van ecologen die de ecologische vraagstukken stijgen de tarieven voor deze diensten. Dit maakt de isolatieprojecten, die al onder druk staan van stijgende bouwkosten, nog duurder.
Hier springt Gaia in de bres. Wij leiden namelijk zelf onze veldwerkers op. Zo voorzien wij onze veldwerkers van een uitgebreide cursus en praktijkdagen waar ze leren om onder andere vleermuisonderzoeken uit te voeren. Hiermee hopen we wel dat hun interesse gewekt is om de stap te zetten naar het worden van een volwaardig ecoloog.
Wil je meer weten over Gaia en wat wij voor gemeentes en woningbouwcorporaties kunnen betekenen? Lees dan hier verder.