Soortenonderzoek

In Nederland is de bescherming van inheemse dier- en plantensoorten opgenomen in de Omgevingswet. Bij het plannen van een ruimtelijke ingreep, kan het voorkomen dat je geconfronteerd wordt met de mogelijke aanwezigheid van een beschermde soort. In dat geval kan nader soortonderzoek uitslag geven of de betreffende soort ook daadwerkelijk voorkomt in het gebied. De vorm van het onderzoek verschilt per soort en wordt opgesteld en uitgevoerd volgens landelijke richtlijnen en protocollen. Hiermee wordt de geldigheid van het onderzoek gegarandeerd en kan het voorkomen van beschermde soorten in een gebied effectief worden uitgesloten.

Dankzij ons omvangrijke en ervaren veldwerkteam kunnen we snel grootschalige onderzoeken naar uiteenlopende dier- en plantensoorten uitvoeren. Veelvoorkomend is onderzoek naar de aanwezigheid van vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen. Bovendien maken we gebruik van een efficiënt systeem, waardoor we kort na uitvoering van het onderzoek gedetailleerde rapportages kunnen opleveren.

Soorten

Vleermuizen

In Nederland leven meerdere soorten vleermuizen. Deze verschillende soorten hebben gemeen dat ze een essentiële rol spelen in het ecosysteem, namelijk als insecteneters. Hierdoor zijn ze voor de mens nuttig als natuurlijke bestrijders van (plaag)insecten.

Reden van bescherming

De aantallen vleermuizen in Nederland staan onder druk door verlies van leefgebied, verstoring van slaapplaatsen en gebruik van pesticiden. Omdat vleermuizen langzaam voortplanten en bijzonder gevoelig zijn voor veranderingen in hun leefomgeving, zijn ze strikt beschermd volgens de Nederlandse wetgeving. Deze bescherming is erop gericht om hun verblijfplaatsen en andere essentiële onderdelen van hun leefgebied te behouden.

Onderzoek en periode

Tussen mei en september

Grondgebonden zoogdieren

Steenmarters, dassen, egels en muizen zijn voorbeelden van grondgebonden zoogdieren. Deze zoogdieren zijn van groot belang voor onze natuur. Ze vervullen verschillende rollen, zoals het verspreiden van zaden, het beluchten van de bodem en het beheersen van populaties van andere soorten.

Reden van bescherming

Door verstedelijking, verkeer en verlies van leefgebieden komen veel van deze dieren onder druk te staan. De Nederlandse wetgeving biedt hen bescherming waar dat nodig wordt geacht, waardoor voor bepaalde soorten grondgebonden zoogdieren onderzoek uitgevoerd dient te worden als negatieve effecten door de beoogde werkzaamheden niet uitgesloten kunnen worden. Op deze manier helpen wij deze dieren hun belangrijke functies in onze natuur te kunnen blijven vervullen en zodat ze een toekomst hebben in het Nederlandse landschap.

Onderzoek en periode

Het hele jaar door

Gierzwaluw

Een voorbeeld van een vogelsoort wiens nest wettelijk jaarrond beschermd is, is de gierzwaluw. Het nest is dus ook beschermd als de gierzwaluw niet in Nederland is. Deze bijzondere vogelsoort vliegt vrijwel zijn hele leven en migreert jaarlijks van Afrika naar Nederland om in ons land te broeden voordat ze weer terugvliegen naar Afrika.

Reden van bescherming

Voor het broeden gebruikt een broedpaartje gierzwaluwen elk jaar hetzelfde nest en ze stoppen veel energie in het terugvinden van hun nest na de migratie van duizenden kilometers. Dit kan funest zijn voor de vogels als veel nesten zomaar zijn weggehaald. Hun nesten bevinden zich vaak in kieren en gaten van oude gebouwen, maar door renovaties en modernisering verdwijnen deze nestplaatsen in een snel tempo. De wettelijke bescherming van deze soort is bedoeld om de beschikbaarheid van nestplaatsen te garanderen en ervoor te zorgen dat deze bijzondere vogels een veilige plek hebben om zich voort te planten.

Onderzoek en periode

Juni en juli

Huismus

Een belangrijke vogelsoort in Nederland wiens nest wettelijk jaarrond beschermd is, is de huismus. Deze vogelsoort maakt jaarrond gebruik van zijn nest en is hier erg gehecht aan. De vogels blijven meestal binnen honderden meters gedurende hun hele leven en ook hun jongen maken na het uitvliegen een nestje binnen een straal van 1,5 tot 5 kilometer van het ouderlijk nest.

Reden van bescherming

Hoewel deze kleine zangvogel ooit zeer algemeen en een vertrouwde verschijning in onze tuinen en steden was, zijn de aantallen de afgelopen decennia sterk afgenomen door verlies van nestplaatsen en een afname van voedselbronnen. Dit verlies wordt veroorzaakt door de verstedelijking en renovaties van gebouwen die hun broedplaatsen vernietigen, en dat terwijl deze soort iconisch is voor biodiversiteit in het stedelijke landschap. Ook voor de huismus is de wettelijke bescherming bedoeld om hun leefomgeving veilig te stellen en verdere achteruitgang van de populatie te voorkomen.

Onderzoek en periode

Maart tot juni

Broedvogelonderzoek

Er zijn een hoop beschermde vogelsoorten in Nederland. Er zijn soorten met een jaarrond beschermd nest, zoals de nesten van bepaalde roofvogels waaronder uilen. Vogels waarvan het nest jaarrond beschermd zijn, is maar een kleine groep. Veel vogelsoorten bouwen elk jaar een nieuw nest of zijn aardig veerkrachtig in het zoeken van een nieuwe nestlocatie, maar deze vogels zijn extra kwetsbaar tijdens het broeden.

Reden van bescherming

Om deze reden zijn alle broedende vogels wettelijk beschermd, dit geldt ook voor zeer algemene vogelsoorten zoals merels, kauwen en duiven. Als er binnen het broedseizoen werkzaamheden plaats gaan vinden die broedende vogels kunnen verstoren, is een broedvogelcontrole cruciaal om vooraf inzicht te krijgen in de locaties van broedende vogels en om voor deze nestlocaties een doelgericht plan op te stellen om de beoogde werkzaamheden door te laten gaan zonder deze vogels te verstoren. Op deze manier worden zowel veelvoorkomende als bedreigde soorten het broedseizoen doorgeholpen, want elke soort kan onder ongunstige omstandigheden drastisch afnemen in aantallen tot dat zelfs algemene soorten uiteindelijk als zeldzaam eindigen.

Onderzoek en periode

Het hele jaar door

Reptielen & Amfibieën

Reptielen, zoals de zandhagedis en de adder, spelen een belangrijke rol in de Nederlandse natuur. Zo zijn ze als zowel prooi als predator van ecologisch belang. Amfibieën, zoals kikkers, padden en salamanders, zijn cruciaal voor het ecologisch evenwicht omdat ze fungeren als indicatorsoorten voor de gezondheid van ecosystemen. Ze leven zowel in water als op het land en zijn bijzonder gevoelig voor vervuiling, klimaatverandering en verlies van leefgebied.

Reden van bescherming

Deze koudbloedige dieren zijn vaak nauw verbonden met specifieke habitats, zoals heidevelden en zandverstuivingen, die in de afgelopen jaren sterk zijn afgenomen door verstedelijking, landbouw en infrastructuurprojecten. Om deze kwetsbare soorten en hun leefgebieden te beschermen, vallen reptielen onder de Wet natuurbescherming in Nederland. Deze wetgeving richt zich op het behoud en herstel van hun natuurlijke omgeving, zodat reptielen een toekomst hebben in ons landschap.

Onderzoek en  periode

Maart t/m augustus

Vissen

Onder de vissen zijn er minder bekende vissoorten, zoals de beekprik en de grote modderkruiper. Ze dragen bij aan het ecologisch evenwicht door te fungeren als prooi en predator.

Reden van bescherming

In Nederland staan ze helaas sterk onder druk door de sterke afname van geschikt habitat, als gevolg van menselijk ingrijpen in watersystemen. Denk bijvoorbeeld aan het normaliseren van beeksystemen, watervervuiling, baggerwerkzaamheden, verdroging en drainage. De kans op geheel uitsterven van sommige van deze soorten is reëel en om de soorten te kunnen behouden is de huidige wettelijke bescherming een vereiste. Beheer- en inrichtingsmaatregelen voor het behoud en de uitbreiding van populaties is noodzakelijk en soortgericht onderzoek, als de soorten potentieel negatieve effecten kunnen ervaren door ruimtelijke ingrepen, behoort hier ook toe. Als dergelijke soorten in het water voorkomen, dan zijn deze soorten het levende bewijs voor een goede waterkwaliteit.

Onderzoek en periode

Hele jaar door

Ongewervelden

Sommige soorten insecten hebben een gevoelige status als het gaat om de populatiegrootte en hebben wettelijke bescherming nodig om niet snel in aantallen af te nemen. Dit gaat om een breed scala aan soorten. Hierbij kan je denken aan vlinders (zoals de grote vos en de teunisbloempijlstaart), libellen (zoals de beekrombout en de bosbeekjuffer), sprinkhanen (zoals de zadelsprinkhaan) en kevers (zoals de vermiljoenkever en het vliegend hert). Naast insecten, zijn er ook beschermde soorten slakken, namelijk de platte schijfhoren, nauwe korfslak en zeggekorfslak. 

Reden van bescherming

Insecten zijn van cruciaal belang voor de biodiversiteit en de voedselproductie. Ze bestuiven planten, helpen bij de afbraak van organisch materiaal en vormen een belangrijke voedselbron voor andere dieren. Ook slakken zijn zeer nuttig. Deze dieren ruimen ook dood organisch materiaal kleine insecten op. Doordat deze kleine beestjes gauw over het hoofd gezien worden, is het benadrukken van hun beschermde status des te belangrijker.

Onderzoek en periode

Mei tot september

Flora

Planten vormen de basis van vrijwel elk ecosysteem en zijn essentieel voor het behoud van biodiversiteit. Ze bieden voedsel, beschutting en leefruimte aan tal van andere soorten. Veel plantensoorten in Nederland zijn echter bedreigd door urbanisatie, landbouwpraktijken en klimaatverandering. De Wet natuurbescherming biedt wettelijke bescherming aan bedreigde plantensoorten en hun leefgebieden. Deze bescherming is bedoeld om het verlies van zeldzame flora te voorkomen en ervoor te zorgen dat planten hun cruciale rol in de ecologische gemeenschap kunnen blijven spelen.

Contact

Vraag nu een vrijblijvende offerte aan!

Contact

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Email*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.