Gaia Ecologie staat voor het behoud en zo nodig herstel van het natuurlijk evenwicht. Binnen ons team van ervaren ecologen zijn jagers actief die beschikken over alle benodigde ontheffingen om fauna effectief te beheren.
We kunnen je ondersteunen bij:
- Ganzenbeheer
- Vogelbeheer (zoals kraaien en duiven)
- Grofwildbeheer
- Ratten of konijnenbeheer (Gifvrij)
- Bestrijding invasieve soorten
- Schadepreventie en advies
Waarom faunabeheer?
Bij ecologie draait het om balans. Deze kan verstoord raken. Vaak is het een combinatie van factoren die hiervoor zorgt. Denk bijvoorbeeld aan de afwezigheid van natuurlijke vijanden, een overvloed aan voedsel en schuilplaatsen, milde winters en de voortplantingssnelheid van het plaagdier.
Deze disbalans kan ervoor zorgen dat er een explosieve stijging van aantallen plaagdieren ontstaat. Overlast is dan onvermijdelijk. Bij goed natuurbehoud en het laten terugkeren van balans hoort soms ook afschot.
In tegenstelling tot het gebruik van gifstoffen of vallen/klemmen die langzame en vaak pijnlijke sterfgevallen veroorzaken en daarnaast ook andere diersoorten kunnen schaden (doorvergiftiging of doden van onbedoelde (beschermde) soorten), richt afschot zich op specifieke doelsoorten zonder nevenschade aan het milieu of de biodiversiteit.


Behoud van balans
Bij Gaia Ecologie staan we voor het terugbrengen en behouden van de balans in populaties, met zo min mogelijk impact op de natuur en zo min mogelijk dierlijk lijden. We grijpen in waar nodig om het evenwicht te herstellen. Dit doen we altijd met respect voor de natuur.
We werken zonder gebruik van schadelijke methoden zoals gifstoffen of klemmen. Afschot zien we als laatste redmiddel, waarbij het welzijn van dieren voorop staat en elk optreden wordt afgewogen om de balans te vinden en te behouden.
Verantwoord faunabeheer
Faunabeheer gaat verder dan het beheersen van populaties. Het is een integraal onderdeel van natuurbeheer dat zowel ecologische als maatschappelijke voordelen biedt. Van het voorkomen van landbouwschade tot het beschermen van kwetsbare diersoorten en het waarborgen van verkeersveiligheid. Verantwoord faunabeheer draagt bij aan het behoud van biodiversiteit en een harmonieuze relatie tussen mens en natuur. Hieronder lichten we enkele belangrijke redenen toe waarom faunabeheer soms noodzakelijk is.
Voorkomen van landbouwschade
Overpopulaties van wilde dieren kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan landbouwgewassen en fruitbomen. Dieren zoals wilde zwijnen, reeën en ganzen kunnen akkers vernielen, gewassen vertrappen en jonge aanplant opeten, wat bijvoorbeeld resulteert in grote economische verliezen voor boeren of het niet volwassen worden van jonge bomen.
Door middel van faunabeheer kunnen we deze schade beperken door de populaties van deze diersoorten op een duurzaam niveau te houden. Dit zorgt niet alleen voor een betere balans in het ecosysteem, maar beschermt ook de inkomstenbronnen van agrariërs.
Wij kunnen ondersteunen bij zowel het monitoren als reguleren van diersoorten die regelmatig schade veroorzaken, met respect voor de natuur en volgens wettelijke richtlijnen.

Noodzaak van evenwicht in ecosystemen
Een gezond ecosysteem vereist een gebalanceerde samenstelling van soorten. Wanneer bepaalde diersoorten in aantal toenemen door bijvoorbeeld het gebrek aan natuurlijke vijanden kunnen zij de balans verstoren. Dit leidt tot overbegrazing, het verdringen van andere soorten en de aantasting van habitats.
Faunabeheer helpt om deze verstoringen te voorkomen door de populatiegrootte van dominante soorten te reguleren en zo een gezond ecosysteem te waarborgen. Hierdoor blijven de natuurlijke processen intact en wordt de biodiversiteit beschermd, wat essentieel is voor de veerkracht en het voortbestaan van het ecosysteem op de lange termijn.

Bescherming van kwetsbare soorten
Sommige diersoorten zijn bijzonder kwetsbaar en hebben bescherming nodig tegen bedreigingen van zowel de mens als andere diersoorten. Predatoren kunnen bijvoorbeeld de populatie van beschermde of bedreigde diersoorten sterk beïnvloeden.
Door middel van faunabeheer kunnen we ingrijpen om deze kwetsbare soorten te beschermen en ervoor te zorgen dat zij zich veilig kunnen voortplanten en hun populatie kunnen herstellen.
Het beheer van predatoren of invasieve soorten die een bedreiging vormen voor deze kwetsbare populaties is een belangrijk onderdeel van onze strategie om de biodiversiteit te behouden en de natuurlijke balans te herstellen.

Verkeersveiligheid
Wilde dieren op de weg kunnen een groot risico vormen voor de verkeersveiligheid. Met name op plaatsen waar wegen door natuurgebieden lopen, kunnen aanrijdingen met dieren zoals reeën, wilde zwijnen en vossen ernstige ongevallen veroorzaken.
Dit is niet alleen gevaarlijk voor automobilisten, maar ook schadelijk voor de dierenpopulaties.
Faunabeheer helpt om deze risico’s te minimaliseren door populaties te beheren en diersoorten te monitoren die vaak verkeersincidenten veroorzaken. Daarnaast kunnen wij adviseren over maatregelen zoals wildroosters, faunapassages en waarschuwingssystemen om het verkeer veiliger te maken en de impact op dieren te verminderen.

Wil je meer weten over faunabeheer?
Neem voor vragen of een vrijblijvend adviesgesprek contact met ons op.
"*" geeft vereiste velden aan