Vissen

Onder de vissen zijn er minder bekende vissoorten, zoals de beekprik en de grote modderkruiper. Ze dragen bij aan het ecologisch evenwicht door te fungeren als prooi en predator.

Reden van bescherming

In Nederland staan ze helaas sterk onder druk door de sterke afname van geschikt habitat, als gevolg van menselijk ingrijpen in watersystemen. Denk bijvoorbeeld aan het normaliseren van beeksystemen, watervervuiling, baggerwerkzaamheden, verdroging en drainage. De kans op geheel uitsterven van sommige van deze soorten is reëel en om de soorten te kunnen behouden is de huidige wettelijke bescherming een vereiste. Beheer- en inrichtingsmaatregelen voor het behoud en de uitbreiding van populaties is noodzakelijk en soortgericht onderzoek, als de soorten potentieel negatieve effecten kunnen ervaren door ruimtelijke ingrepen, behoort hier ook toe. Als dergelijke soorten in het water voorkomen, dan zijn deze soorten het levende bewijs voor een goede waterkwaliteit.

Onderzoeksmethodiek

Onderzoek naar vissen wordt onder andere uitgevoerd met het gebruik van eDNA, zenders en schepnetten. Welke methode wanneer wordt toegepast, verschilt per soort en doel van het onderzoek. Voor het in kaart brengen van soorten is eDNA of schepnetten doorgaans de gebruikte onderzoeksmethode. Wanneer gericht onderzoek gedaan moet worden naar het gebruik van bijvoorbeeld aanwezige waterwegen door een of meerdere soorten, kan het gebruik van zenders toepasselijk zijn.

Onderzoek en periode

Verschilt per soort, maar kan jaarrond.