Er zijn een hoop beschermde vogelsoorten in Nederland. Er zijn soorten met een jaarrond beschermd nest, zoals de nesten van bepaalde roofvogels waaronder uilen. Vogels waarvan het nest jaarrond beschermd zijn, is maar een kleine groep. Veel vogelsoorten bouwen elk jaar een nieuw nest of zijn aardig veerkrachtig in het zoeken van een nieuwe nestlocatie, maar deze vogels zijn extra kwetsbaar tijdens het broeden.
Reden van bescherming
Om deze reden zijn alle broedende vogels wettelijk beschermd, dit geldt ook voor zeer algemene vogelsoorten zoals merels, kauwen en duiven. Als er binnen het broedseizoen werkzaamheden plaats gaan vinden die broedende vogels kunnen verstoren, is een broedvogelcontrole cruciaal om vooraf inzicht te krijgen in de locaties van broedende vogels en om voor deze nestlocaties een doelgericht plan op te stellen om de beoogde werkzaamheden door te laten gaan zonder deze vogels te verstoren. Op deze manier worden zowel veelvoorkomende als bedreigde soorten het broedseizoen doorgeholpen, want elke soort kan onder ongunstige omstandigheden drastisch afnemen in aantallen tot dat zelfs algemene soorten uiteindelijk als zeldzaam eindigen.
Onderzoeksmethodiek
In Nederland worden over het algemeen twee methodes gehanteerd voor broedvogelonderzoek. Dit is het Broedvogel Monitoring Project (BMP) en kolonievogel onderzoek. Iedereen die vogels kan herkennen op zicht en geluid mag meedoen aan dit type onderzoek, al is in sommige gevallen meer kennis en ervaring vereist. SOVON heeft voor deze onderzoeken uitgebreide handleidingen en richtlijnen opgesteld.
Tot slot bestaan er ook nog broedvogelcontroles. Dit is een verplichte controle die plaatsvindt voorafgaand aan storende werkzaamheden die niet buiten het broedseizoen plaats konden vinden.
Onderzoek en periode
Verschilt per soort, maar in principe wordt februari t/m juli aangehouden voor de meeste soorten.
