Veelgestelde vragen

Een Quickscan Flora en Fauna (Quickscan) is een globaal onderzoek dat in kaart brengt welke beschermde dieren, planten of gebieden aanwezig (kunnen) zijn op een bepaald perceel of gebied, vaak in verband met geplande werkzaamheden of ontwikkelingen waardoor er mogelijk effecten ontstaan op deze soorten  of gebieden.

Het is wettelijk verplicht om voorafgaand aan ruimtelijke ingrepen of werkzaamheden te onderzoeken of deze negatieve effecten kunnen hebben op beschermde flora en fauna, conform de Omgevingswet.

Een Quickscan is vaak nodig bij bouwprojecten, sloopwerkzaamheden, aanleg van infrastructuur, en andere ruimtelijke ingrepen die mogelijk invloed hebben op natuur en dieren in de omgeving.

De onderzoeksgegevens mogen maximaal drie jaar oud zijn in gebieden waar weinig of geen ruimtelijke of kwalitatieve veranderingen hebben plaatsgevonden in de afgelopen drie jaar. In gebieden waar dit niet het geval is, dienen de gegevens recenter te zijn.

De doorlooptijd is meestal ongeveer een week; dit is ons streven. Het afleveren van de rapportage kan wat langer duren in het geval er zaken zijn die uitgezocht moeten worden of bij bevoegd gezag moeten worden opgevraagd. In vrijwel alle gevallen wordt de rapportage binnen een maand afgeleverd.

Als er beschermde dieren of planten worden aangetroffen of deze mogelijk aanwezig zijn, moet er mogelijk een vervolgstap plaatsvinden, zoals een nader onderzoek, het aanvragen van een ontheffing of het aanpassen van het projectplan om de natuur te beschermen.

De kosten variëren afhankelijk van de omvang van het gebied en de complexiteit van het onderzoek. Wij bieden een Quickscan Flora en Fauna aan vanaf €495,- exclusief BTW.

Onze vanafprijs is gebaseerd op een eenvoudige Quickscan in de buurt. Denk hierbij aan een enkel te inventariseren klein boompje op korte afstand. Hier zit weinig bureauonderzoek in, het veldbezoek is kort en de rapportage snel samengesteld. Voor werkzaamheden aan een woning/ uitbouw/ isolatie /renovatie, komt meer kijken bij het bureauonderzoek (er zijn meer dier en plantensoorten te onderzoeken), het veldbezoek (de toetsing van mogelijke effecten neemt meer tijd in beslag) en de rapportage is uitgebreider. Dit reflecteert vervolgens in de prijs.

Een quickscan kan het hele jaar door uitgevoerd worden, maar de aanwezigheid van bepaalde dier- of plantensoorten kan afhankelijk zijn van het seizoen, waardoor soms aanvullend veldonderzoek nodig is.

Een quickscan is een eerste verkennend onderzoek. Als uit de quickscan blijkt dat er beschermde soorten aanwezig zijn of kunnen zijn, kan een uitgebreider ecologisch onderzoek (soortgericht nader onderzoek) nodig zijn om de situatie nader in kaart te brengen en eventuele maatregelen te bepalen.

Na de quickscan ontvangt de opdrachtgever een rapport met bevindingen en eventuele aanbevelingen voor vervolgstappen. Als er geen beschermde soorten worden aangetroffen, kunnen de werkzaamheden doorgaans zonder verdere belemmeringen plaatsvinden.
Indien effecten op beschermde dieren, planten of natuurgebieden niet kunnen worden uitgesloten, zal vervolgonderzoek plaats moeten vinden om verdere stappen te bepalen.

Kom je er niet uit?

Contact

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Email*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.