Een voorbeeld van een vogelsoort wiens nest wettelijk jaarrond beschermd is, is de gierzwaluw. Het nest is dus ook beschermd als de gierzwaluw niet in Nederland is. Deze bijzondere vogelsoort vliegt vrijwel zijn hele leven en migreert jaarlijks van Afrika naar Nederland om in ons land te broeden voordat ze weer terugvliegen naar Afrika.
Reden van bescherming
Voor het broeden gebruikt een broedpaartje gierzwaluwen elk jaar hetzelfde nest en ze stoppen veel energie in het terugvinden van hun nest na de migratie van duizenden kilometers. Dit kan funest zijn voor de vogels als veel nesten zomaar zijn weggehaald. Hun nesten bevinden zich vaak in kieren en gaten van oude gebouwen, maar door renovaties en modernisering verdwijnen deze nestplaatsen in een snel tempo. De wettelijke bescherming van deze soort is bedoeld om de beschikbaarheid van nestplaatsen te garanderen en ervoor te zorgen dat deze bijzondere vogels een veilige plek hebben om zich voort te planten.
Onderzoeksmethodiek
Onderzoek naar gierzwaluwen vereist weinig materiaal en is vrij eenvoudig in de uitvoering. Tijdens het onderzoek wordt met behulp van een verrekijker gezocht naar nestlocaties van gierzwaluwen. In- en uitvliegende vogels zijn hierbij een directe bevestiging van een aanwezig nest. In totaal moeten voor gierzwaluwonderzoek 3 veldbezoeken van 2 uur uitgevoerd worden. Deze vinden plaats rond zonsondergang, want in die periode keren de vogels weer terug naar het nest.
Onderzoek en periode
1 juni t/m 15 juli