Mitigatie

Mitigatie speelt een cruciale rol binnen ecologisch natuurbeheer. Het omvat een reeks maatregelen die worden genomen om de negatieve gevolgen van menselijke activiteiten op beschermde soorten te beperken of te compenseren. Voorbeelden van mitigatiemaatregelen zijn het compenseren voor essentieel leefgebied wat vernietigd wordt, het verzekeren dat geen soorten gedood worden door de werkzaamheden en werken buiten kwetsbare periodes.

Natuurvrij maken

Wij kunnen ondersteunen bij het natuurvrijmaken van gebouwen en locaties van aanwezige flora en fauna voordat bouw- of renovatiewerkzaamheden plaatsvinden. Hierbij worden passende maatregelen genomen om de natuurlijke omgeving te beschermen en te verplaatsen naar geschikte habitats, zodat de impact op lokale ecosystemen tot een minimum wordt beperkt.

Doordat wij werken met mensen met een ecologische achtergrond is er geen extra ecologische begeleiding nodig bij het uitvoeren van de werkzaamheden. Dat scheelt in de kosten.

Nestkasten

Moet of wil jij meer ruimte creeëren voor beschermde soorten? Dat kan bijvoorbeeld door nestkasten op te hangen voor vogels en vleermuizen.

Wij kunnen ondersteunen bij het bepalen welke nestkasten je het beste kan ophangen, waar je ze het beste kan ophangen en hoeveel. Dit doen wij op iedere schaal, van particulier tot aan gemeente. Waar nodig kunnen we ook ondersteunen bij een voorafgaand compensatieplan.

nestkast

Wil je meer weten over faunabeheer?

Neem voor vragen of een vrijblijvend adviesgesprek contact met ons op.

Veelgestelde vragen

Mitigatie betekent dat er verzachtende maatregelen worden getroffen om de verstoring van een soort te voorkomen of zo veel mogelijk te beperken bij het uitvoeren van werkzaamheden.

Voorbeelden van mitigatie zijn het buiten de broedperiode werken zodat broedvogels niet verstoord worden. Het gefaseerd maaien van riet aan slootkanten, zodat er schuilmogelijkheden beschikbaar blijven voor bijvoorbeeld vogels die hier gebruik van maken. Maar ook het aanbieden van tijdelijk vervangende verblijfplaatsen tijdens de werkzaamheden vallen hieronder. 

In het mitigatieplan, wat vaak onderdeel is van een groter plan (activiteitenplan) wordt omschreven hoe er precies gemitigeerd dient te worden. Hierin kan bijvoorbeeld opgenomen zijn in welke periode van het jaar welke werkzaamheden moeten of mogen plaatsvinden. Zo kan het nodig zijn om in het najaarseizoen een object te ontmoedigen en natuur vrij te maken (mitigatie). Pas hierna kunnen de werkzaamheden van start gaan.
Er worden dus werkwijzen in omschreven om het effect op soort of soorten te vermijden of te verminderen.

Mitigatie is vaak onderdeel van een groter plan, namelijk het Activiteitenplan.
Dit plan is op zijn beurt weer nodig voor een Omgevingsvergunning aanvraag.
Zodra deze vergunning is verleend, kan het activiteitenplan, en dus ook de mitigatie, worden uitgevoerd. De exacte werkzaamheden kunnen per situatie verschillen. Dit kan een instructie zijn voor het gefaseerd maaien, of hoe, hoeveel, wanneer en welke tijdelijke verblijfplaatsen aangeboden dienen te worden ter mitigatie van een verblijfplaats die tijdens de werkzaamheden verstoord zal gaan worden.

Dit hangt helemaal af van de soort die op de locatie aanwezig is en hoe het object wordt gebruikt. Zo dien je per huismus verblijfplaats die verloren gaat  minstens twee alternatieven te bieden, maar voor een klein zomerverblijf van een gewone dwergvleermuis dienen tenminste een 4-tal verblijven aangeboden te worden.
Let wel op dat het niet is toegestaan het bestaande verblijf zonder omgevingsvergunning te mogen verstoren of verwijderen!

Contact

Vraag nu een vrijblijvende offerte aan!

Contact

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*