Wie een blik op het politieke nieuws heeft geworpen, heeft misschien wel meegekregen dat de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening op het punt staat om nestkasten niet langer te verplichten bij nieuwbouw en renovatie. Hier ziet Gaia een teleurstellende ontwikkeling waar we juist zo hard tegen strijden. We leggen hier uit waarom nestkasten en andere onderkomens zo belangrijk zijn voor mens en natuur.
We staan er waarschijnlijk niet echt meer bij stil, maar gebouwen zijn niet alleen voor mensen een essentieel onderdeel van de leefomgeving. Ook veel soorten hebben zich aangepast en gebouwen in hun functionele leefomgeving opgenomen. Zowel de buiten- als binnenkant worden hierbij veelal gebruikt als vaste rust- en voortplantingsplaatsen. Vleermuizen en gierzwaluwen maken bijvoorbeeld dankbaar gebruik van spleten, kieren en kantpannen van een woning en huismussen bouwen graag hun nesten onder dakpannen.
Helaas verdwijnen veel van deze plekken door werkzaamheden zoals na-isolatie of grootschalige renovatie. In nieuwbouw ontbreken dit soort plekken zelfs vaak volledig. Een verplichting om deze faciliteiten voor gebouwbewonende soorten aan te blijven bieden in nieuwbouw of renovatie klinkt dan ook heel logisch. We nemen ten slotte essentieel leefgebied weg van deze soorten, dat hoort gecompenseerd te worden. Dat doen we door middel van nestkasten.
STOER
Toch denkt minister Keijzer hier anders over, toen eerder deze week duidelijk werd dat de verplichting voor het plaatsen van nestkasten geschrapt wordt. Voldoende aanbod van vaste rust- en voortplantingsplaatsen voor beschermde soorten aanbieden is schijnbaar “overbodig”. Dit programma heet STOER; het schrappen van tegenstrijdige of overbodige eisen en regelgeving. Er kan dan sneller gebouwd worden, dus gelukkig profiteren wij als mens er wél van!
Dit soort beslissingen zijn frustrerend, want we zouden juist naar een meer natuurinclusieve leefomgeving toe moeten werken. Niet mens vóór de natuur, maar mens én de natuur. Ook met inbouw- en nestkasten in nieuwbouw kunnen we het woningtekort oplossen, iets waar we bij Gaia Ecologie graag in mee willen denken. Ten slotte willen we niet alleen ons woningtekort oplossen, maar die van beschermde soorten ook aanpakken.
Dus wil jij de vleermuis en vogels graag een onderdak bieden? Check dan hier wat de mogelijkheden zijn om via Gaia mitigerende maatregelen te treffen.