Particulieren en MKB

Werkzaamheden rondom je huis?

Ben je van plan om werkzaamheden uit te voeren rondom je huis? Dan heb je zeker weten een quickscan nodig. Maar maak je geen zorgen, deze is zo geregeld! Op deze pagina leggen we uit wanneer je een quickscan nodig hebt, hoe je deze aanvraagt en waarom deze nodig is.

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op.

Quickscan Flora & Fauna

Wat betekent dit?

Als je van plan bent werkzaamheden uit te voeren aan je huis of tuin, is de kans groot dat je kwetsbare dieren en planten verstoort of beschadigt. Niet alleen kan dit de natuur beschadigen, maar ook is het in strijd met de Omgevingswet (voorheen de Wet Natuurbescherming). In de Omgevingswet staan regels omtrent flora en fauna om de inheemse planten- en dierensoorten in Nederland te beschermen. Het is voor jou vooral fijn om te weten waar je op moet letten als je thuis werkzaamheden uit gaat voeren. Sommige dieren worden dus extra beschermd volgens de wet.

Bij vrijwel alle grotere werkzaamheden aan je huis moet je rekening houden met eventuele gevolgen voor de natuur. Denk aan het isoleren van je dak of spouwmuren, een aanbouw plaatsen, het dichten van gaten en kieren in je gevel, maar ook het plaatsen van zonnepanelen en kappen van bomen. In al deze gevallen wordt er van je gevraagd om een zogeheten quickscan uit te laten voeren. Met een Quickscan Flora en Fauna valt vast te stellen welke beschermde soorten mogelijk in het gebied om jouw huis kunnen voorkomen. Mochten bepaalde soorten niet uit te sluiten zijn? Dan is het mogelijk dat er volgens protocollen gewerkt moet worden of er vervolgonderzoek nodig is.

Wanneer heb ik een quickscan nodig?

Een quickscan kan bij de volgende werkzaamheden nodig zijn:

  • Sloopwerkzaamheden
  • Dakkapel
  • Zonnepanelen
  • Dakisolatie
  • Landschapsverandering
  • Bomen kappen
  • Verwijderen struweel
  • Dempen van waterpartijen
  • Gevel/raamwerkzaamheden
  • Spouwmuurisolatie

Stroomschema Soortenbescherming & Omgevingswet

Stroomschema Soortenbescherming & Omgevingswet

Waarom heb ik een quickscan nodig?

De regels in de Omgevingswet zijn er om natuurgebieden en de biodiversiteit in Nederland te beschermen. Het zorgt ervoor dat alle verschillende soorten die we in Nederland hebben niet verdwijnen uit onze natuur. Bovendien zorgt de rijke flora en fauna ervoor dat de natuur tegen een stootje kan. Niet alleen in Nederland, maar over de hele wereld.

De wet geldt niet voor alle dieren, maar voor de kwetsbaardere soorten die extra bescherming nodig hebben. Hierbij kan je denken aan vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen. Er zijn daarom voorschriften opgesteld om deze soorten te beschermen. Het is dan ook verboden om dieren te verstoren of doden. Je kunt natuurlijk niet zomaar bomen omkappen, maar dat is niet het enige. Rondom je huis zijn veel plekken waar deze dieren zich graag vestigen, dus ook bij andere werkzaamheden kan je zomaar nestplekken of dieren verstoren.

Belangrijk!

Bij het aanvragen van een quickscan is het belangrijk dat je de context helder aangeeft. Heel simpel:

  • Om welk gebied gaat het?
  • Wat voor ingrepen ga je daar doen?
  • Welke planten en dieren leven in dat gebied?
  • Welke effecten hebben de ingrepen op de aanwezige flora en fauna?
  • Wordt de Flora- en faunawet overtreden?

Wil je meer weten over quickscans?

Neem voor vragen of een vrijblijvend adviesgesprek contact met ons op.

Veelgestelde vragen

Tijdens een quickscan wordt er bepaald of effecten op beschermde soorten wel of niet verwacht kunnen worden. Het kan dus zijn dat voor sommige soorten geen soortgericht onderzoek nodig is. Wel kan het in sommige gevallen verstandig zijn een soortgericht onderzoek in te schakelen als de rapportage van de quickscan nog niet is afgerond, dit kan het geval zijn als een deadline van een te onderzoeken soort nadert.

Indien uit de quickscan blijkt dat effecten op beschermde soorten flora en fauna en beschermde gebieden niet verwacht worden, kunt u de quickscan bijvoegen bij uw vergunningaanvraag en de vergunningverlening afwachten. 

Indien blijkt dat effecten op sommige soorten niet op voorhand uitgesloten kunnen worden, dan dient er soortgericht onderzoek uitgevoerd te worden om eventuele vervolgstappen te bepalen.

Bij Gaia bieden we de volgende diensten aan: quickscan flora en fauna, natuurvrij maken, faunabeheer, vleermuisonderzoek, huismusonderzoek en andere soortgerichte onderzoeken.

Met het contactformulier op onze website. Wees zo gedetailleerd mogelijk zodat wij je snel van dienst kunnen zijn.

Staat uw vraag er niet tussen? Laat het ons weten. We helpen u graag verder.

Jager in het bos met een hond

Contact

Vraag nu een vrijblijvende offerte aan!

Contact

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*